در ترکیب آن سهم اسیدهای چرب تک غیر اشباع بیشتر است. از روغن زیتون علاوه بر پخت و پز، در تهیه مواد آرایشی و بهداشتی، صابون و صنایع دارویی استفاده می کنند. مصرف روزانه این روغن سبب کاهش چشمگیر کلسترول و افزایش آنتی اکسیدان های خون می شود. خوردن روغن زیتون قبل از غذا از بروز زخم معده و همچنین از تشکیل سنگ های صفراوی جلوگیری می کند. روغن زیتون به دلیل داشتن انواع اسیدهای چرب اشباع نشده، کلسترول خون را کاهش داده، از لخته شدن خون و ابتلا به بیماری های قلبی جلوگیری می کند. همچنین مصرف روغن زیتون خطر ابتلا به افسردگی را کاهش می دهد. روغن زیتون به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی اسید اولئیک، خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش می دهد.
چربی های موجود در روغن زیتون، قند خون و انسولین را متعادل کرده و از بدن در برابر بیماری دیابت نوع دوم، محافظت می کنند همچنین افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع دو، با مصرف این روغن می توانند از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند.
ترکیب روغن آووکادو مشابه روغن زیتونمی باشد، از فواید روغن آووکادو می توان به مقادیر بالای اسید اولئیک و اسید های چرب غیر اشباع اشاره کرد که موجب تنظیم کلسترول خون شده و مانع از بیماری قلبی یا سکته قلبی می شود. روغن آووکادو دارای خاصیت آنتی اکسیدانی غنی، فیتو استرول، کاروتنوئید ها است که با مهار رادیکال های مضر، خاصیت ضد سرطانی دارند و می توانند با رشد و تکثیر ناخواسته سلول های سرطانی مبارزه کنند. همچنین روغن آووکادو به تنهایی با داشتن خاصیت ضد التهابی خود می تواند در بهبود آرتریت مفید باشد.
این روغن سرشار از فلاوانوئید، بتاکاروتن، ویتامین C و E است که خاصیت های مفید زیادی دارند و در تنظیم قند خون و جلوگیری از بیماری های قلبی موثر است. روغن هسته انگور کلسترول مضر ( LDL ) را کاهش و کلسترول مفید ( HDL ) را افزایش می دهد. عصاره هسته انگور به علت داشتن آنتی اکسیدان قوی ( پروآنتوسیانیدین ) با رادیکال های آزاد مضر موجود در بدن مقابله کرده و از گسترش سلول های سرطانی در ریه، معده، روده و پروستات جلوگیری می کند. این روغن، حاوي اسيد لينوليک ( چربي مفيد ) است که براي مبتلايان به بيماري دیابت مفيد است. خواص ضد التهابي دارد که درد و ورم بر اثر آرتريت را تسکين مي دهد.
از دیگر روغن های مفید، روغن کنجد می باشد، روغن کنجد یک روغن گیاهی است که از دانه های کنجد گرفته می شود. این روغن یکی از منابع غنی استرول های گیاهی ( فیتواسترول ) می باشند که رقیب کلسترول در جذب هستند. روغن کنجد غنی از اسیدهای چرب اشباع نشده است که می تواند به کاهش سطح کلسترول بد در بدن کمک کرده و خطر بیماری های قلبی را کاهش دهد. این روغن غنی از لستین است و می تواند از لخته شدن خون در بدن جلوگیری کند. روغن کنجد حاوی یک ترکیب ضد سرطان شناخته شده به نام فیتات است. دانه های کنجد، منبع خوبی از ویتامین و مواد معدنی مانند مس، روی، منیزیم، آهن و کلسیم بوده و به خاطر محتوای روی و مس اش به تولید گلبول های قرمز خون، گردش خون و متابولیسم کمک می کند. مس نیز خواص ضد التهابی داشته و به کاهش درد و ورم مفاصل کمک می کند. روغن کنجد مقدار زیادی آهن دارد که آن را به یکی از بهترین درمان های خانگی برای کم خونی تبدیل کرده است. افرادی که از دیابت رنج می برند، می توانند روغن دانه کنجد را برای پخت و پز انتخاب کنند چرا که این روغن باعث کاهش سطح گلوکز خون می گردد.
این روغن دارای اثرات خوبی روی سلامتی انسان است که از آن جمله میتوان به اثرات باکتری کشی، افزایش سطح کلسترول خوب ( HDL )، افزایش متابولیسم و کمک به سوزاندن چربیهای شکم اشاره کرد. روغن نارگیل دارای خواص ضد التهاب است و مواد مغذی موجود در آن، از جمله ویتامین E به ترمیم پوست و بهبود شرایط آن کمک می کنند. روغن نارگیل به دلیل دارا بودن مقادیر بالای آنتی اکسیدان علاوه بر کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان، به سم زدایی و پاک سازی کبد کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های کبدی را کاهش می دهد. حضور اسید های چرب سالم در روغن نارگیل به تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز کمک کرده و خطر ابتلا به زوال عقل و آلزایمر را کاهش می دهد.
لازم به ذکر است که احتمال داشتن آلرژی بعضی از افراد به هر کدام از این روغن ها وجود دارد. کودکان، خانم های باردار و افرادی که فشار خون بالا، ناراحتی قلبی، سرطان یا دیابت دارند بهتر است که با مشورت پزشک خود ازاین روغن ها استفاده کنند. در آخر توصیه می شود که در مصرف روغن های خوراکی ولو مفید زیاده روی نکنید چرا که مصرف بیش از حد روغن ها باعث افزایش کلسترول خون و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می شود